All Stories
Showing posts with label Home. Show all posts
Showing posts with label Home. Show all posts

Tuesday, 22 July 2014

  MCQ (Single Best Answer)
 Answers are given below.


Renal Calculi
Renal Calculi


1. All are renal Calculi except
A. Cholesterol
B. Calcium Oxalate
C. Calcium Phosphate
D. Uric Acid

2. The side effeec of anti tuberculous drug Pyrazinamide is
A. Peripheral Neuropathy
B. Joints pain
C. Optic Neuritis
D. Deafness

3. Cause of paralytic ileus is ?
A. Hyponatremia.
B. Hypochloremia
C. Hypokalemia
D. Hypocalcaemia.

4. All are present in Thyrotoxicosis except
A. Tremor
B. Palpitation
Typhoid ileal perforation
Typhoid ileal perforation
C. Increase Serum TSH
D. Weight loss

5. In Prostatic Cancer increase Serum
A. Alpha feto protein
B. Bilirubin
C. Ca 125
D. PSA

6. A patient history of constipation. Complain of painful defecation, pain remains 3 - 4 hours after defecation, stool contains streak of blood. The Diagnosis is
A. Fistula in Ano
B. Pilonidal Sinus
C. Anal Fissure
D. Hemorrhoid

7. Which Vitamin deficiency causes Scurvy?
A. Vitamin K
B. Vitamin D
C. Vitamin C
Typhoid ileal primary closure
Typhoid ileal primary closure
D. Vitamin B 12

8. All are Anti-tuberculous drugs Except
A. Ethambutol
B. Streptomycin
C. Isoniazid
D. Nystatin

9. Treatment Option of Typhoid ileal perforation are Except
A. Primary ileal perforation closure.
B. Colostomy.
C. Loop Ileostomy.
D.Resection Anastomosis.

10. The drug Carbimazole is used in the Treatment of
A. Hypothyroidism
B. Hyperthyroidism
C. Cushing's Syndrom
D. Epilepsy

11. Treatment options of Anal Fissure except
A. Injection of 5% phenol in almond oil.
Renal Calculus
Renal Calculus
B. Local application of 0.2% GTN ointment.
C. Anal dilatation.
D. Lateral internal sphincterotomy.

12. In obstructive Jaundice patient, the colour of stool is
A. Clay
B. Yellow
C. Green
D. Redish

13. Treatment of Renal Calculi are except
A. Lithotripsy
B. PCNL (Per Cutaneous Nephrolithotomy)
C. Pyelolithotomy
D. Cystolithotomy

14. Treatment of Bradycardia during spinal anaesthesia is ?
A. Solucortif
B. Adrenaline
Acute Appendicitis
Acute Appendicitis
C. Atropine
D. Aminophyline.

15. CA-125 is a Tumor Marker for
A. Ca Cervix
B. Ca Pancreas
C. Ca Gall Bladder
D. Ovarian Cancer

16. Acute Appendicitis occurs most commonly in
A. Neonate
B. Children under 12 years
C. Teen Age
D. Old Age

Answers
1.A  2.B  3.C  4.C  5.D  6.C  7.C  8.D  9.B  10.B  11.A  12.A  13.D  14.C  15.D  16.C

MCQ (Single Best Answer) For Doctors and Medical Students

  MCQ (Single Best Answer)
 Answers are given below.


Renal Calculi
Renal Calculi


1. All are renal Calculi except
A. Cholesterol
B. Calcium Oxalate
C. Calcium Phosphate
D. Uric Acid

2. The side effeec of anti tuberculous drug Pyrazinamide is
A. Peripheral Neuropathy
B. Joints pain
C. Optic Neuritis
D. Deafness

3. Cause of paralytic ileus is ?
A. Hyponatremia.
B. Hypochloremia
C. Hypokalemia
D. Hypocalcaemia.

4. All are present in Thyrotoxicosis except
A. Tremor
B. Palpitation
Typhoid ileal perforation
Typhoid ileal perforation
C. Increase Serum TSH
D. Weight loss

5. In Prostatic Cancer increase Serum
A. Alpha feto protein
B. Bilirubin
C. Ca 125
D. PSA

6. A patient history of constipation. Complain of painful defecation, pain remains 3 - 4 hours after defecation, stool contains streak of blood. The Diagnosis is
A. Fistula in Ano
B. Pilonidal Sinus
C. Anal Fissure
D. Hemorrhoid

7. Which Vitamin deficiency causes Scurvy?
A. Vitamin K
B. Vitamin D
C. Vitamin C
Typhoid ileal primary closure
Typhoid ileal primary closure
D. Vitamin B 12

8. All are Anti-tuberculous drugs Except
A. Ethambutol
B. Streptomycin
C. Isoniazid
D. Nystatin

9. Treatment Option of Typhoid ileal perforation are Except
A. Primary ileal perforation closure.
B. Colostomy.
C. Loop Ileostomy.
D.Resection Anastomosis.

10. The drug Carbimazole is used in the Treatment of
A. Hypothyroidism
B. Hyperthyroidism
C. Cushing's Syndrom
D. Epilepsy

11. Treatment options of Anal Fissure except
A. Injection of 5% phenol in almond oil.
Renal Calculus
Renal Calculus
B. Local application of 0.2% GTN ointment.
C. Anal dilatation.
D. Lateral internal sphincterotomy.

12. In obstructive Jaundice patient, the colour of stool is
A. Clay
B. Yellow
C. Green
D. Redish

13. Treatment of Renal Calculi are except
A. Lithotripsy
B. PCNL (Per Cutaneous Nephrolithotomy)
C. Pyelolithotomy
D. Cystolithotomy

14. Treatment of Bradycardia during spinal anaesthesia is ?
A. Solucortif
B. Adrenaline
Acute Appendicitis
Acute Appendicitis
C. Atropine
D. Aminophyline.

15. CA-125 is a Tumor Marker for
A. Ca Cervix
B. Ca Pancreas
C. Ca Gall Bladder
D. Ovarian Cancer

16. Acute Appendicitis occurs most commonly in
A. Neonate
B. Children under 12 years
C. Teen Age
D. Old Age

Answers
1.A  2.B  3.C  4.C  5.D  6.C  7.C  8.D  9.B  10.B  11.A  12.A  13.D  14.C  15.D  16.C

Posted at 00:25 |  by iqbal khatri

Saturday, 18 January 2014

Management of Pilonidal Sinus is possible conservatively by removing the hairs from the sinus, anti septic dressing and antibiotic.

Pilonidal Sinus

Management of Pilonidal Sinus is possible conservatively by removing the hairs from the sinus, anti septic dressing and antibiotic.

Posted at 22:50 |  by iqbal khatri

Tuesday, 14 January 2014



            A longitudinal tear in anal canal is called anal fissure. Cause is constipation. Symptoms are painful defecation and bleeding per rectum. Blood come in a streak along stool. Patient can manage medically. Laxative orally and pain killer. Sitz Bath ( sitting in a tub containing hot water and table spoon of dettol for 10 minutes ) twice a day. 0.2% GTN ointment for local application twice a day.

Anal fissure
Anal fissure

          If medical treatment fail, then treatment is surgical. Anal dilation or Lateral interrnal Sphinctertomy under spinal anesthesia.
Anal fissure
Anal Fissure


Anal Fissure



            A longitudinal tear in anal canal is called anal fissure. Cause is constipation. Symptoms are painful defecation and bleeding per rectum. Blood come in a streak along stool. Patient can manage medically. Laxative orally and pain killer. Sitz Bath ( sitting in a tub containing hot water and table spoon of dettol for 10 minutes ) twice a day. 0.2% GTN ointment for local application twice a day.

Anal fissure
Anal fissure

          If medical treatment fail, then treatment is surgical. Anal dilation or Lateral interrnal Sphinctertomy under spinal anesthesia.
Anal fissure
Anal Fissure


Posted at 22:25 |  by iqbal khatri

Friday, 10 January 2014

Acute inflammation of appendix is called acute appendicitis.
Diagnosis
Sign & Symptoms are:
1. Pain in right iliac fossa, migrating in nature.
2. Fever
3. Vomiting
4. Loss of appetite
5. Tenderness at right iliac fossa

Acute Appendicitis

Acute inflammation of appendix is called acute appendicitis.
Diagnosis
Sign & Symptoms are:
1. Pain in right iliac fossa, migrating in nature.
2. Fever
3. Vomiting
4. Loss of appetite
5. Tenderness at right iliac fossa

Posted at 19:34 |  by iqbal khatri

Tuesday, 7 January 2014

        Mirpurkhas is my sweet city. It is called the City of Mangoes and NGO's. It is the capital city of District Mirpurkhas. It is situated in Sindh province of Pakistan country. In1806, Mir Ali Murad Talpur founded the town of Mirpurkhas.

Mirpurkhas

        Mirpurkhas is my sweet city. It is called the City of Mangoes and NGO's. It is the capital city of District Mirpurkhas. It is situated in Sindh province of Pakistan country. In1806, Mir Ali Murad Talpur founded the town of Mirpurkhas.

Posted at 21:09 |  by iqbal khatri
If you have Fistula in Ano. Donn't be puzzle. Contact me.

Fistula in Ano

If you have Fistula in Ano. Donn't be puzzle. Contact me.

Posted at 19:16 |  by iqbal khatri
If you have painful defecation then immediately contact free of cost for advice.

Anal Fissure

If you have painful defecation then immediately contact free of cost for advice.

Posted at 00:14 |  by iqbal khatri

Monday, 6 January 2014

If you have bleeding per rectum, contact me for your diagnosis and management free of cost.

Have you Bleeding per Rectum?

If you have bleeding per rectum, contact me for your diagnosis and management free of cost.

Posted at 13:02 |  by iqbal khatri

Subscribe Now

Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.
back to top